Міжнародний форум AGROPORT East Kharkiv 2017 об’єднав аграріїв всієї України Назад

Міжнародний форум AGROPORT East Kharkiv 2017 об’єднав аграріїв всієї України

Сотні ділових контактів, найпотужніша виставка сільськогосподарської техніки, День поля, відзнака кращих аграріїв, десятки науково-практичних семінарів – все це було проведено при підтримці RIA.com під час AGROPORT East Kharkiv 2017. Однак, це лише початок для AGROPORT 2018, який наступного року проводитимуться у трьох областях - Львівській, Херсонській та Харківській.

Міжнародний форум AGROPORT East Kharkiv 2017 об’єднав аграріїв всієї України   

Сотні ділових контактів, найпотужніша виставка сільськогосподарської техніки, День поля, відзнака кращих аграріїв, десятки науково-практичних семінарів – все це було проведено при підтримці RIA.com під час  AGROPORT East Kharkiv 2017. Однак, це лише початок для AGROPORT 2018, який наступного року проводитимуться у трьох областях - Львівській, Херсонській та Харківській.

Такого околиця Харкова в районі кільцевої дороги, що прямує  у бік селища Докучаєва, ще не бачила. Десятки вітчизняних та закордонних сільськогосподарських автомобілів з’їхалися 7 жовтня на  демонстраційні покази в рамках Дня поля від  AGROPORT East Kharkiv 2017. John Deere, Mzuri, CASE IH, AMAZONE, KRONE, Lemken, Укрсільхозмаш демонстрували свої переваги перед захопленими глядачами. Серед представлених марок була і продукція Харківського тракторного заводу, що входить до складу компанії DCH, стратегічного партнеру харківського Агропорту. «Агропорт Харків дав нам можливість і себе  показати, і інших подивитися», - сказав генеральний директор ХТЗ Андрій Коваль.

Image title

День поля, організований в рамках Агропорту 2017 на демополях ХНАУ ім. Докучаєва,  співпав з 201-ю річницею університету і став першим заходом такого рівня на ланах навчального закладу.

«В перший день Агропорту 2017 відбулося підписання  меморандуму  між нашим навчальним закладом і заводом ХТЗ. Це дозволить нам отримати нові технології, нову техніку, а значить, підготувати фахівців нового рівня», - сказав ректор ХНАУ ім. В. В. Докучаєва Олександр Ульянченко.

До речі, студенти ХНАУ ім. В.В. Докучаєва були також задіяні і в організації самої виставки, де вони змогли проявити себе не тільки як волонтери, але й як майбутні кваліфіковані кадри - майже третина з них отримали конкретні пропозиції щодо профільного працевлаштування.

 

Розпочалася реалізація і другого меморандуму, підписаного в перший день роботи Агропорту між Харківською, Херсонською і Львівською областями, про сприяння розвитку агробізнесу на внутрішньому ринку України.

«Відсьогодні ми починаємо підготовку нового масштабного проекту  – «Трипілля», який в 2018 році буде проходити в різних кліматичних умовах, з різними культурами, з різною технікою,  в тому числі з технікою ХТЗ , не тільки в Харкові, а й у Львові і Херсоні», - пояснив Дмитро Титаренко, генеральний менеджер AGROPORT East Kharkiv.

Результативною була і міжнародна виставка, організована Агрпортом в авіа ангарі аеродрому «Харків». За три дні роботи AGROPORT East Kharkiv аудиторія заходу склала майже 10 000.  Безпосередньо відвідувачами заходу та найбільш активними учасниками були Харківська та сусідні області (Луганська, Донецька, Полтавська, Сумська та Дніпропетровські), а також були офіційні делегації від Львова та Херсона. Щоденно кожен з учасників мав можливість отримати до трьох десятків цільових ділових контактів. Більш того, цьогоріч до ділової програми було залучено понад  1500 онлайн-глядачів за рахунок прямої трансляції форуму.  За Агропортом спостерігали онлайн-глядачі з 13-ти країн Світу: майже зі всіх областей України, а також Німеччини, Королівства Нідерландів, Літви, Польщі, Турції, Данії, США, Італії, Індії, Тайланду, Австралії та РФ.

 

Особливою популярністю серед відвідувачів користувалися стенди харківських фермерів.

«Ми підготували цього року не тільки тематичну демонстрацію, а й дегустацію продуктів власного виробництва – сирів, виготовлених з екологічно чистого молока тварин, що вирощуються на нашій фермі. Бажаючих покуштувати і придбати наші сири було більше, ніж ми розраховували, щодня привозили по кілька десятків кілограмів», - розповідає Валентин Спасибо, керівник «Еко-садиби «Благодатне».

Image title

Рівень  Агропорту щороку зростає, відзначають учасники виставки. Родзинкою цьогорічного заходу став  Всесвітній День яйця, організований журналом «Корми і факти» та  Міжрегіональною Громадською Спілкою птахівників та кормовиробників України, за підтримки генерального спонсора  компаніїї «АТ Біофарм». Керівник спілки Вадим Шиян  зазначив, що захід дозволив провести цікаві перемовини з тими, хто займається вирощуванням курей, качок, індиків на Сході України. Є попередні домовленості про розширення географії реалізації продукції. «Потужності харківського Агропорту можна порівнювати лише з подібними виставками за кордоном, аналогів в Україні в сегменті де представлено малий та середній бізнес немає»,  - відзначив Вадим Шиян.

В рамках заходу було дано старт унікальному Проекту «Здорова їжа-для здорової нації» та  підписано Меморандум про співпрацю між Спілкою птахівників та Українським Кулінарним Союзом. «Рекомендовано для споживання Українським Кулінарним Союзом» - такий знак якості, корисності  та доступності буде відтепер на продукції наших птахівників. Відома формула «від поля (ферми) до столу» починає справжню дію.

За шість років Агропорт виріс до майданчика для проведення форумів міжнародного рівня, вважає Михайло Малков, координатор програм розвитку FAO в Україні. Два дні він був модератором конференцій, присвячених кліматичним змінам в країні і запобіганню їх наслідків для аграріїв, а також проблемам міграційних трудових потоків і продовольчої безпеки. Таким чином Агропорт підтримав тематику Всесвітнього дня продовольства, що  відзначають у жовтні.

В перший вечір з в рамках агропремії AGROPORT Awards Kharkiv 2017 були відзначені кращі представники аграрної галузі та представники харчопереробної промисловості Харківщини. Більш ніж з 80 підприємств були обрані лише 10 лідерів. Церемонія проходила в перший день роботи заходу в пасажирській залі терміналу аеропорту «Харків».  Під час церемонії нагородження перший заступник облдержадміністрації Марк Беккер відзначив, що цей захід є однією з важливіших агроподій Східної України. «Дуже важливо, що в нашій області є такий майданчик, де сільгоспвиробники можуть заключати нові контракти, спілкуватися, а в подальшому – отримувати інвестиції», - заявив Марк Беккер.

Високу оцінку цьогорічний Агропорт отримав і від губернатора Харківщини Юлії Світличної:

«Динаміка розвитку AGROPORT East Kharkiv відображає динаміку розвитку агробізнесу України. За останні три роки ми стали потужними постачальниками сільськогосподарської продукції на європейські ринки. Але можливостей у Сходу України значно більше», - заявила голова  Харківської облдержадміністрації.

За три дні роботи Агропорт відвідали шість делегацій з південних, західних і східних областей України, а також більше тридцяти представників міжнародних установ.

Старт Агропорту 2018 відбудеться навесні. Першим його прийматиме у квітні Львів, далі естафету підхопить Херсон, який зустрічатиме команду Агропорту в липні, а в жовтні AGROPORT East Kharkiv повернеться на свою батьківщину, де і завершиться святкування першого 5-річча форуму в Україні


Прокомментируйте первым

Добавить комментарий к статье